Puur Bonaire Lifestyle

5 tips om je metabolisme te versnellen!

Stress, crashdiëten, lange periodes van intensief sporten in combinatie met een calorie tekort, leeftijd, erfelijkheid… Allemaal factoren die kunnen leiden tot een minder goed werkend metabolisme. Maar wat is een metabolisme eigenlijk? Hoe beïnvloed dat jouw gewicht? In deze blog probeer ik dat kort en krachtig uit te leggen en geef ik je 5 tips hoe jij je metabolisme kunt versnellen!

Wat is metabolisme?

Je metabolisme (oftewel je stofwisseling) is de manier waarop en de snelheid waarmee je voedingsstoffen vanuit eten en drinken omzet in energie. Even kort door de bocht: Heb je een hoog metabolisme dan heb je een snelle verbranding. Heb je een traag metabolisme, dan kan het zo zijn dat je gemakkelijk gewicht aankomt. Het heeft dus grote invloed op je gewichtsbeheersing en lichaamsgewicht.

WAT JE NIET MOET DOEN

Als je niet in gewicht wil toenemen of als doel hebt om gewicht te verliezen, is het dus belangrijk dat jij je metabolisme op orde hebt. Veel mensen gaan bij het zien van een gewichtstoename gelijk ‘crashen’; oftewel minder eten en zorgen dat we minder binnenkrijgen dan we nodig hebben. Een absolute no-go! Hierdoor wordt je metabolisme enorm op de proef gesteld. Het lichaam besteedt dan alle energie aan het basaal metabolisme, komt hierin zelfs nog te kort en je spiermassa neemt af (waar nou net alle mitochondriën in zitten). Het lichaam gaat in spaarstand en je krijgt juist een nog trager metabolisme.

Op het moment dat je weer normaal gaat eten (de meesten houden crashen niet vol), werkt ons metabolisme nog op halve kracht. Je lichaam kan al het voedsel niet meer verwerken en slaat het overschot in de cellen op als vet. Er gebeurt dus precies het tegenovergestelde van wat je voor ogen had.…

Deze vertraging van je metabolisme kan overigens ook gebeuren bij een lange periode van stress en intensief sporten in combinatie met een calorie tekort. Je lichaam verbruikt dan te veel energie en er kan een disbalans in je hormoonhuishouding ontstaan. Daar zal ik in deze blog maar niet verder over uitweiden 😉

Wat je wél moet doen

Hier komen ze dan: de tips met wat je dan wel moet doen om het metabolisme te versnellen!

Zoals je wellicht net hebt gelezen, is de schildklier een belangrijke schakel in je metabolisme. De schildklier heeft jodium, selenium en het eiwit Tyrosine nodig om het schildklierhormoon aan te kunnen maken. Hoe komt je lichaam hieraan? De juiste voeding! De juiste voeding voor je schildklier:

  • Schaal- en schelpdieren, vis, vlees, zeewieren en peulvruchten (rijk aan tyrosine en/of jodium)
  • Gezonde bronnen van selenium zijn groenten, knoflook en noten.

Om meer mitochondriën (‘energiecentrales’) te produceren, is krachttraining the key! Met behulp van krachttraining zorgen we ervoor dat onze spieren verzuren. Dit leidt tot groei van je spiermassa en extra aanmaak van mitochondriën zodat ze de volgende training beter belastbaar zijn. Je raadt het waarschijnlijk al: meer plekjes waar het schildklierhormoon zijn werk kan doen en dus een hogere suiker- én vetverbranding! En dat gebeurt dan zelfs nog wanneer je onderuitgezakt op de bank zit. Bye bye, love handles en armkwabben…

Over onderuitgezakt op de bank zitten gesproken: belangrijk is wel dat jij je rust pakt om te herstellen. Alleen dan kunnen je spieren ontwikkelen en zullen de mitochondriën toenemen!

Nog een manier om meer van die energiecentrales te produceren, is het stimuleren van ‘bruin vet’! Bruin vet bevat veel meer mitochondriën dan ons witte vetweefsel. Kou is hiervoor de beste stimulans. Meer informatie over de methode en de effecten van koud baden/douchen kun je vinden bij Wim Hof (the iceman). 

Door aan lichte cardio te doen op de nuchtere maag (zoals bv.wandelen of fietsen),  spreekt je lichaam de vetvoorraden aan in plaats van de suikers (glycogeenvoorraad). Je bent namelijk wel in beweging, maar je hebt je lichaam nog geen brandstof gegeven.

Intermittent fasting is een routine waarbij je binnen een bepaalde periode eet en een langere periode vast.  Net als bij bewegen op een nuchtere maag, ga je in de periode van vasten de suikervoorraden uitputten en start je lichaam met het verbranden van vetten. We noemen dit ook wel metabolic switching. Lees hier meer over in mijn blog: intermittent fasting. 

Ik hoop dat je wat wijzer bent geworden over je metabolisme en dat je aan de slag kunt gaan met mijn tips! Mocht je nog vragen hebben en/of begeleiding willen, neem gerust contact met mij op. 

Artikel delen