Puur Bonaire Lifestyle

Intermittent Fasting

Intermittent fasting: wellicht heb je er al wel eens van gehoord! Geen dieet maar een lifestyle die teruggaat naar onze oertijd. Het gaat hierbij niet om wat je eet (al is dat natuurlijk wel belangrijk), maar vooral om wanneer je eet. Deze manier van ‘vasten’ is een fantastische manier om de lichamelijke processen efficiënt te laten verlopen. Dit heeft als resultaat dat jij je energieker, sterker en fitter voelt en gewicht kunt verliezen. Hoe komt dat precies?

TERUG NAAR DE OERTIJD!

In de oertijd kenden wij nog geen voedselvoorraden; geen supermarkten of gevulde koelkasten. Er zaten zelfs dagen bij dat we helemaal niet aten en daarbij wel altijd in beweging bleven. Toch waren we scherp, actief, energiek en ontwikkelden we ons op alle gebieden. Hieruit kun je opmaken dat onze genen zijn ingesteld op voeding schaarste. Ons lichaam kent voeding tekorten en reageert hier juist heel efficiënt op. Sterker nog: welvaartziektes als bijvoorbeeld insuline resistentie, overgewicht, diabetes type 2 bestonden toen nog helemaal niet!

Intermittent fasting en de werking hiervan

Met  intermittent fasting gaan we een beetje terug naar deze oertijd. Je creëert namelijk een routine waarbij je een bepaalde periode eet en een langere periode vast (niets eet). In de periode van het vasten, raken de suikervoorraden uitgeput en start het lichaam met het verbranden van vetten. We noemen dit ook wel de metabolic switching. Je bent gedurende deze periode namelijk wel in beweging, maar geeft je lichaam geen brandstof. Het lichaam gaat hierdoor opzoek naar andere bronnen en spreekt zo je vetvoorraden aan.

Naast dat je bij overgewicht dus zult afvallen met de intermittent fasting methode, is het ook super goed voor de organen en de spijvertering. Je geeft je organen (zoals de mond, maag, alvleesklier, galblaas, lever en darmen) even rust waardoor ze hun functies beter kunnen uitvoeren wanneer het nodig is.

Verschillende routines

Je bent nu waarschijnlijk gewend om 3 maaltijden en een aantal tussendoortjes verspreid over de dag te nemen. Met intermittent fasting kun je eten wat je wilt binnen de periode die je zelf kiest.  Nou ja, eten wat je wilt… In de oertijd kenden we natuurlijk nog geen snoep, koekjes, chips, frisdrank en dat soort kunstmatige voeding. Als je het dus echt goed wil doen, kun je het best eten volgens het ‘Blue Zones’ dieet (hier zal ik later nog een blog over schrijven).

De meest bekende routine is om je iedere dag aan de 16/8 regel te houden. Hierbij is je vastenperiode 16 uur en je eetperiode 8 uur. Je kunt er ook voor kiezen om je routine uit te spreiden over een week. Dit door bijvoorbeeld 5 dagen normaal te eten en 2 dagen maar 1 maaltijd op de dag te nemen.  Er zijn ontzettend veel variaties te bedenken. Het gaat er vooral om dat je de voeding schaarste activeert in je lichaam.

Plan van aanpak!

Stel je kiest de meest bekende: de 16/8 routine. Volg dan onderstaand plan om dit stapsgewijs toe te passen in jouw lifestyle.

  1. Maak eerst eens jouw eettijden inzichtelijk. Hoe laat neem jij je eerste calorie tot je en wanneer stop je met het eten van calorierijke voeding?
  2. Probeer nu 2 uur later dan je gewend bent je eerste maaltijd te nuttigen (koffie, water of thee mag je wel gewoon drinken).
  3. Vervolgens probeer je NA jouw laatste grote maaltijd niet meer te eten. Je kort nu dus ook het tijdstip waarop je eet iets in.
  4. Is dit eigen gemaakt, dan kun je de stap maken naar 16/8 routine!

Let op: dit kan best een aantal dagen duren voordat je lichaam gewend is aan deze nieuwe tijden. Maak de stappen dus niet te snel en neem er de tijd voor. Uiteraard wil ik je hier ook bij begeleiden. Vul dan het contactformulier in en vermeld onder je hulpvraag ‘intermittent fasting’ zodat we zo snel mogelijk samen aan de slag kunnen!

P.S. Zelf heb ik ook de 16/8 routine toegepast in mijn lifestyle.  Het was echt wel even doorbijten, maar nu ga ik hier goed op en merk aanzienlijk verschil in mijn stofwisseling. Ik voel me energieker, fitter en ben gedurende de dag veel scherper. In de 16 uur dat ik niet mag eten, drink ik wel caloriearme dranken zoals zwarte koffie, water en thee. In de 8 uur dat ik wel mag eten, neem ik drie goede maaltijden. In het weekend wil ik nog wel eens de tijden iets verschuiven, maar dat haal ik dan de volgende ochtend weer in!

Artikel delen