Puur Bonaire Lifestyle

Krachttraining versus Cardiotraining

Kennen jullie nog die tijd dat iedereen zich de blubber rende met als doel om slanker te worden? Geen halter op durfde te tillen omdat we bang waren dat we er gelijk uit kwamen te zien als de gespierde Arnold? Gelukkig zien we inmiddels steeds meer in dat het beiden lichtelijk overdreven is en dat er veel meer bij komt kijken! Zo hoef je niet direct een extreem gespierd lichaam te krijgen van krachttraining en kun je door heel fanatiek alleen aan cardio te doen ook het tegenovergestelde bereiken. Waarom?

Effect van Cardio

Met cardio trainingen werk je allereerst aan een beter uithoudingsvermogen. Zo loop je bijvoorbeeld gemakkelijker een trap op en af en kom je minder vermoeid aan na de fietsrit naar je werk. Kortom, wanneer je aan je uithoudingsvermogen/conditie werkt, kom je de dag gewoon een stuk lekkerder door. Daarnaast verbrand je met een cardio work-out ook nog eens veel calorieรซn. Wanneer je dit combineert met een gezond eetpatroon (gericht op afslanken), val je er dus zeker ook mee af.

Valkuilen
De uitdaging van een effectieve cardio work-out is dat jij je bewust bent wanneer je van een aerobe naar een anaerobe training gaat en hierbij op je voeding let. Bij een aerobe training (waar je nog met genoeg zuurstof traint), spreek je de vetvoorraden aan. Wanneer je anaerobe (zonder zuurstof) traint, verbrand je alleen nog maar koolhydraten. Eet je bij dit laatste niet genoeg koolhydraten, gaat je lichaam jouw spiermassa gebruiken om aan energie te komen en lichamelijke processen (als bijvoorbeeld je metabolisme) deactiveren of vertragen. Wees hier dus bewust van en voorkom dat je gaat โ€˜crash diรซtenโ€™!

EFFECT VAN KRACHTTRAINING

Door regelmatig aan krachttraining te doen, kun je de hele wereld aan! ๐Ÿ˜‰ Boodschappen sjouwen is voor jou een makkie, je hebt een sterke core (daardoor wellicht minder rugklachten) en minder last van de zwaartekracht. Afhankelijk van je doel kun je met krachttraining zelf het aantal sets en herhalingen inrichten en bepaalde spiergroepen extra aandacht geven. Naast het opbouwen van spiermassa is krachttraining ook heel belangrijk wanneer je wilt afvallen. Zo word je niet alleen strakker, maar versnel je ook je metabolisme! Verdere uitleg hierover vind je in mijn blog over metabolisme.

Valkuilen
Een grote valkuil bij krachttraining is overbelasting. Door na een zware training niet voldoende rust te nemen, groeit het lichaam niet, maar breekt het juist af. Daarnaast is het ook hรฉรฉl belangrijk hoe jij de oefeningen uitvoert. De uitvoering/houding maakt de krachttraining effectief en voorkomt vervelende blessures. Ga dus niet zonder kennis zomaar aan de slag met gewichten in de sportschool, maar laat je eerst goed informeren!ย 

Wil je hier nog meer informatie over, weten wat voor training bij jou past of onder begeleiding trainen? Neem dan contact met mij op!

Artikel delen